Terms & Conditions

Website Notice Relating to Personal Data Protection Act 2010

1) Protection and Use of Personal Data

The Belleview Group values your Personal Data and strives to protect it in compliance with the laws of Malaysia. This Personal Data Protection Notice (“Notice”) is issued by us pursuant to the requirements of the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 (“the Act”) to all our customers or any other individuals whose data is required to be collected by us by reason of, or incidental to, the provision of any services to our customers. For the avoidance of doubt, please note that this Notice is applicable only if you are an individual and in the event of any conflict between the English and other language versions of this Notice, the English version shall prevail.

In the course of your dealings with the Belleview Group, we may collect a variety of your Personal Data including but not limited to your name, address, gender, marital status, contact details, email address, nationality, education background, occupation, information about your organisation and your designation within the organisation, insurance information, credit profile and other information deemed necessary.

The Belleview Group may collect your Personal Data directly from you or indirectly from third parties including but not limited to your family members, next-of-kin, independent consultants, regulatory and enforcement agencies, financial institutions and employer.

The Belleview Group may use and process your Personal Data for the purposes relating to the business and activities of the Belleview Group which shall include, without limitation:-

(a) for customer relationship management needs;
(b) to inform you of our services or products by post, phone, e-mail, text messages or other communication;
(c) to send notices via emails, letters or text messages;
(d) to keep you posted on the Belleview Group’ latest product announcements and upcoming events;
(e) to remind you to perform necessary transactions in accordance with agreements and/or contracts in relation to the Belleview Group’ products and/or property;
(f) to enable the Belleview Group to deliver vacant possession, handover keys, manage property/estate, run security and maintenance services, customer care and/or defect rectification works;
(g)for internal administrative purpose such as auditing, data analysis, record keeping use and research to improve the Belleview Group’ products, services and customer communications; and
(h) for any other purpose that is required or permitted by any law, regulations, guidelines, commercial practice and/or relevant regulatory authorities.

2) Collection of Non-Personal Information
Where the Belleview Group collect information through our website, we automatically collect certain non-personal information regarding website use that does not identify you including but not limited to Internet Protocol (IP) address of your computer, the IP address of your Internet Service Provider, the date and time of your access to the website, the operating system you are using, the sections of the website you visit, the content you download from our website and the internet address of the website from which you linked directly to the Belleview Group website. The Belleview Group may use non-personal information to compile tracking information reports regarding site user demographics and site traffic patterns. None of the tracking information in the reports can be connected to your identities.

3) Links to Third-Party Websites
The Belleview Group website may contain links to third parties in the future operated and owned websites that are not under our control. These websites may have their own policies regarding Personal Data Protection and hence the Belleview Group shall not be held responsible for the collection, use, maintenance, sharing or disclosure of data and information by such third parties. If you provide information directly to such sites, the Personal Data Protection Policy and terms of service on those sites are applicable and the Belleview Group is not responsible for the information processing practices or privacy policies of such sites.

4) Cookies
Cookies on the Belleview Group website may be used to allow you to set your individual preferences and to help the Belleview Group provide a better experience. Certain cookies may collect your Personal Data. Cookies are small text files which a website may put on your computer or mobile device when you first visit a page to help the website to recognise your device, remember your user name and preferences. If your browser permits, you may choose to accept or decline cookies. However, please take note that your ability to access certain features or your usage of the facilities at the Belleview Group website may be affected if you choose to decline cookies.

5) Website-specific purpose
If you are not customers of the Belleview Group, but you have submitted enquiries via the Belleview Group website, the Belleview Group may process your Personal Data for the following purposes:
(a) responding to your enquiries;
(b) internal record keeping and administrative purposes;
(c) development and enhancement of the Belleview Group products and services;
(d) to inform you of our services or products and keep you posted on the Belleview Group’ latest product announcements and upcoming events; and
(e) for any other purpose that is required or permitted by any law, regulations, guidelines, commercial practice and/or relevant regulatory authorities.

6) Storage and Use of Personal Data
The Belleview Group store your Personal Data either in hard copies or soft copies in our servers located in Malaysia. Control and access of your Personal Data is personally managed by the Belleview Group. The Belleview Group will only retain your Personal Data for the period necessary to fulfill the many different purposes outlined in this Notice unless a longer retention period is permitted or required by law.

Your Personal Data provided to the Belleview Group will be kept confidential. The Belleview Group takes the necessary precautions, both administrative and technical to safeguard your Personal Data against loss, theft, misuse and unauthorized access, disclosure, usage, alternation or destruction. The Belleview Group will ensure that access to your Personal Data is restricted to staff who are required to process your Personal Data in accordance with their respective job requirements. As a part of providing you with our products and services and for the purposes of our business, we may be required or need to disclose information about your Personal Data with us to third parties including but not limited to our professional advisors, including our legal advisors and expert consultants, regulatory and governmental authorities including the Ministry of Health and other relevant government departments or agencies, third party service or product providers within or outside the country, relevant accreditation bodies such as the Belleview Group, independent consultants, insurers and other parties deemed necessary.

7) Right of Access, Amendment and Withdrawal
The Belleview Group respects your right of access to your Personal Data and right to request correction of the Personal Data that is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date. However, the Belleview Group reserves the right to charge you a reasonable fee for the processing of any data access request or delay your request pending further details from you. You may also amend your Personal Data or withdraw your consent to process Personal Data at any time.

8) Compliance Officer
If you have any enquiries regarding this Notice or if you have any concerns about the manner in which your Personal Data has been collected or handled by the Belleview Group or if you wish to request access to your Personal Data or if you wish to amend your Personal Data or if you wish to withdraw your consent to the Belleview Group for the processing of your Personal Data or for the transfer of your Personal Data to other parties, you may send your written request at the following address:

Address : 3rd Floor, Burmah House
405 Jalan Burmah
10350 Penang.
Person in charge : Compliance Officer
Email :

9) Changes to Notice
The Belleview Group reserves the right to amend this notice from time to time to reflect changes in legal and regulatory requirements, technological advancements and best medical practices without further written notification but such amendments will be notified via our website. You are advised to check the notice on our website on a regular basis.

10) Obligations under Law
The Belleview Group will only use your Personal Data only with your consent. During process of your Personal Data, the Belleview Group is subjected to our industry-specific laws such as Housing Development (Control and Licensing) Act 1966.

11) Your Consent
By using this website and /or submitting Personal Data to the Belleview Group, you hereby agree to the terms of this Policy and consent to the collecting, using and storing of your information as explained by this Policy. If you do not agree with the terms of this Policy, please do not use this website or provide the Belleview Group with any of your Personal Data.


Notis Laman Web Berkenaan Dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010

1) Perlindungan dan Penggunaan Akta Peribadi
Kumpulan Belleview menghargai data peribadi anda dan berusaha untuk melindungi data peribadi anda selaras dengan undang-undang Malaysia. Notis Perlindungan Data Peribadi ini dikeluarkan oleh kami menurut keperluan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta tersebut”) kepada semua pelanggan kami atau individu lain dimana data yang dikumpulkan oleh kami, oleh sebab, atau bersampingan dengan, penyediaan apa-apa perkhidmatan kepada pelanggan kami. Untuk mengelakkan keraguan, sila ambil perhatian bahawa Notis ini terpakai hanya jika anda seorang individu dan sekiranya berlaku apa-apa percanggahan antara versi bahasa ini dan Notis dalam Bahasa Inggeris, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

Semasa anda berurusan dengan Kumpulan Belleview, kami akan mengumpul pelbagai data peribadi anda termasuk tetapi tidak terhad kepada nama, alamat, jantina, status perkahwinan, butir-butir hubungan, alamat e-mel, kewarganegaraan, latar belakang pendidikan, pekerjaan, maklumat organisasi dan jawatan dalam organisasi, maklumat insurans, profil kredit dan maklumat-maklumat anda lain yang dianggap perlu.

Kumpulan Belleview akan mengumpul Data Peribadi secara langsung daripada kamu atau secara tidak langsung daripada pihak ketiga termasuk tetapi tidak terhad kepada ahli-ahli keluarga, waris kadim, konsultan bebas, agensi pengawalseliaan dan penguatkuasaan dan institusi kewangan dan majikan.

Kumpulan Belleview akan menggunakan dan memproses Data Peribadi anda bagi tujuan yang berkaitan dengan perniagaan dan aktiviti-aktiviti kami yang termasuk tetapi tidak terhad kepada:-
(a) untuk keperluan pengurusan hubungan pelanggan;
(b) untuk memaklumkan anda perkhidmatan-perkhidmatan atau produk-produk kami melalui pos, telefon, e-mel, mesej teksatau komunikasi lain;
(c) untuk menghantar notis melalui e-mel, surat atau mesej teks;
(d) untuk memberi anda maklumat terkini tentang pengumuman produk terkini dan acara yang akan datang Kumpulan Belleview;
(e) untuk mengingatkan anda untuk melakukan transaksi-transaksi yang diperlukan selaras dengan perjanjian-perjanjian dan/atau kontrak berhubungan dengan produk-produk dan/atau hartanah Kumpulan Belleview
(f) untuk membolehkan Kumpulan Belleview menyerahkan pemilikan kosong, penyerahan kunci, mengurus hartanah/estet, menguruskan servis keselamatan dan penyelenggaran, perkhidmatan pelanggan dan/atau kerja-kerja rektifikasi;
(g) untuk tujuan pentadbiran dalaman seperti pengauditan, analisis data, penyimpanan rekod dan kajian untuk menambahbaik produk-produk, perkhidmatan dan komunikasi pelanggan Kumpulan Belleview es; dan
(h) untuk tujuan lain yang diperlukan dan dibenarkan oleh mana-mana undang-undang, peraturan-peraturan, garis panduan, amalan komersial dan/atau pihak berkuasa yang berkaitan.

2) Pengumpulan Data Bukan Peribadi
Dimana Kumpulan Belleview mengumpul maklumat melalui laman web kami, kami mengumpul data bukan peribadi tertentu mengenai penggunaan laman web yang tidak boleh mengenal pasti anda secara automatik termasuk tetapi tidak terhad kepada alamat Protokol Internet (IP) komputer anda, alamat Protokol Internet pembekal perkhidmatan internet anda, tarikh dan masa akses anda kepada laman web, system operasi yang digunakan anda, seksyen laman web yang dikunjungi anda, kandungan yang anda muat turun dari laman web kami dan alamat internet laman web di mana anda dihubungi secara terus ke laman web Kumpulan Belleview. Kumpulan Belleview mungkin akan menggunakan data bukan peribadi untuk membuat laporan maklumat mengenai demografi pengguna laman web dan corak trafik laman web. Tiada laporan maklumat tersebut yang dapat dikaitkan dengan identiti anda.

3) Pautan kepada Laman-laman Web Pihak-pihak Ketiga
Laman web Kumpulan Belleview pada masa depan mungkin akan mengandungi pautan kepada laman web yang dikendali dan dimiliki oleh pihak-pihak ketiga yang bukan di bawah kawalan kami. Laman-laman web itu mungkin mempunyai polisi-polisi sendiri berkenaan dengan Perlindungan Data Peribadi dan oleh itu Kumpulan Belleview tidak akan bertanggungjawab terhadap pengumpulan, penggunaan, penyelenggaran, perkongsian dan pendedahan data dan maklumat oleh pihak-pihak ketiga tersebut. Jika kamu membekalkan maklumat secara langsung kepada web-web tersebut, Polisi Perlindungan Data Peribadi dan terma-terma perkhidmatan web-web tersebut berkuatkuasa dan Kumpulan Belleview tidak bertanggungjawab atas amalan pemprosesan maklumat atau polisi privasi laman-laman web tersebut.

4) Cookies
Cookies pada laman web Kumpulan Belleview mungkin digunakan untuk membolehkan anda menentukan pilihan individu anda dan untuk membantu Kumpulan Belleview menyediakan pengalaman yang lebih baik bagi anda. Cookies tertentu mungkin akan mengumpul Data Peribadi anda. Cookies merupakan fail-fail teks kecil di mana satu laman web boleh memasang pada komputer atau peranti mudah alih apabila anda melawat sesuatu laman web untuk kali pertama dan ini membantu laman web tersebut mengenal pasti peranti anda, mengingati nama pengguna anda dan pilihan anda. Jikalau pelayar web anda mempunyai opsyen, anda boleh memilih untuk menerima atau menolak cookies. Namun, sila ambil perhatian bahawa keupayaan anda untuk mengakses ciri-ciri tertentu atau penggunaan kemudahan pada laman web Kumpulan Belleview mungkin akan terjejas jikalau anda memilih untuk menolak cookies.

5) Kegunaan khas laman web
Jikalau anda bukan pelanggan Kumpulan Belleview, tetapi anda telah menghantar pertanyaan melalui laman web Kumpulan Belleview, Kumpulan Belleview mungkin akan memproses Data Peribadi anda bagi tujuan-tujuan berikut:
(a) membalas pertanyaan anda;
(b) penyimpanan rekod dalaman dan untuk tujuan pentadbiran;
(c) perkembangan dan penambahbaikan produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan Kumpulan Belleview;
(d) untuk memaklumkan anda tentang produk-produk atau perkhidmatan-perkhidmatan kami dan memberikan anda pengumuman tentang produk terkini dan acara yang akan datang Kumpulan Belleview; dan
(e) untuk tujuan-tujuan lain yang diperlukan atau dibenarkan oleh mana-mana undang-undang, peraturan-peraturan, garis panduan, amalan komersial dan/atau pihak berkuasa yang berkaitan,

(6) Penyimpanan dan Penggunaan Data Peribadi
Kumpulan Belleview menyimpan Data Peribadi anda sama ada dalam bentuk salinan cetak atau secara digital di dalam server kami yang terletak di Malaysia. Kawalan dan akses kepada Data Peribadi anda adalah diurus secara persendirian oleh Kumpulan Belleview. Kumpulan Belleview hanya akan mengekalkan Data Peribadi anda bagi tempoh yang diperlukan untuk memenuhi pelbagai tujuan-tujuan yang disebutkan dalam Notis ini kecuali jika tempoh pengekalan yang lebih lama dibernarkan atau dikehendaki oleh undang-undang.

Data Peribadi anda yang dibekalkan kepada Kumpulan Belleview akan disimpan secara sulit. Kumpulan Belleview mengambil langkah-langkah yang diperlukan, sama ada dari segi pentadbiran mahupun teknikal, untuk melindungi Data Peribadi anda daripada kehilangan, kecurian, kesalahgunaan dan akses tanpa kebenaran, pendedahan, penggunaan, penyilihan atau kemusnahan. Kumpulan Belleview akan memastikan akses kepada Akta Peribadi anda terhad kepada pekerja yang perlu sahaja untuk memproses Data Peribadi anda menurut keperluan kerja masing-masing. Sebagai sebahagian daripada pembekalan produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami kepada anda dan bagi tujuan perniagaan kami, kami mungkin/ perlu untuk mendedahkan maklumat mengenai Data Peribadi anda kepada pihak-pihak ketiga termasuk tetapi tidak terhad kepada penasihat professional kami, termasuk penasihat-penasihat undang-undang kami dan konsultant-konsultant pakar , pihak-pihak berkuasa kerajaan, perkhidmatan pihak ketiga atau pembekal-pembekal dalam atau luar negara, badan akreditasi berkenaan, perunding-perunding bebas, syarikat insurans dan pihak-pihak lain yang diperlukan.

7) Hak Akses, Pemindaan dan Penolakan
Kumpulan Belleview menghormati hak anda kepada Data Peribadi anda dan hak pembetulan Data Peribadi anda yang tidak tepat, lengkap, mengelirukan atau tidak terkini. Namun, Kumpulan Belleview mempunyai hak untuk mengenakan bayaran munasabah terhadap anda untuk pemprosesan akses data atau menangguhkan permohonan anda sementara menunggu maklumat lanjut daripada anda. Anda juga boleh meminda Data Peribadi anda atau menarik balik persetujuan untuk memproses Data Peribadi pada bila-bila masa.

8) Pegawai Pematuhan
Jikalau anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Notis ini atau jikalau anda mempunyai apa persoalan mengenai cara Data Peribadi anda dikumpul atau dikendalikan oleh Kumpulan Belleview atau jika anda berhasrat untuk memohon akses kepada Data Peribadi anda atau jika anda berhasrat meminda Data Peribadi anda atau anda ingin menarik balik kebenaran anda yang diberikan kepada Kumpulan Belleview untuk memproses Data Peribadi anda atau untuk pemindahan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak lain, anda boleh menghantar permohonan bertulis kepada alamat berikut:

Alamat : 3rd Floor Burmah House
405 Jalan Burmah
10350 Penang.

Orang yang bertanggungjawab : Pegawai Pematuhan
E-mel :

9) Perubahan kepada Notis
Kumpulan Belleview berhak untuk meminda Notis ini dari semasa ke semasa untuk memaparkan perubahan dari segi undang-undang serta keperluan regulasi, kemajuan teknologi dan amalan komersial yang terbaik tanpa notifikasi bertulis selanjutnya tetapi apa jua pindaan akan dimaklumkan melalui laman web kami. Anda dinasihati untuk memeriksa Notis di laman web kami dari semasa ke semasa.

10) Obligasi-obligasi di bawah undang-undnag
Kumpulan Belleview hanya akan menggunakan Data Peribadi anda dengan persetujuan anda. Semasa memproses Data Peribadi anda, Kumpulan Belleview adalah tertakluk kepada undang-undang khas industri seperti Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966.

11) Persetujuan anda
Dengan menggunakan laman web ini dan/atau menghantar Data Peribadi kepada Kumpulan Belleview, anda dengan ini bersetuju dengan terma-terma Notis ini dan bersetuju kepada pengumpulan, penggunaan dan penyimpanan maklumat anda seperti yang diterangkan dalam Notis ini. Jika anda tidak bersetuju dengan terma-terma Notis ini, sila jangan menggunakan laman web ini atau membekalkan mana-mana Data Peribadi anda kepada Kumpulan Belleview.